LAX Tom Bradley Terminal

Los Angeles, California

General Contractor: Clark/McCarthy JV
Contract Value: $51M
Year Completed: 2010
Scope: Plumbing, HVAC, Utilities
Services: Design, Fab, Install
Delivery: Lump Sum
LEED® Silver Certification  


Approximately 60,000 square feet of space will be added to the Tom Bradley International Terminal to accommodate improvements at the ticketing, concourse and public areas of the terminal. As part of the concourse renovation, a portion of the existing terminal will be modified to accommodate the next generation of large aircrafts, such as the Airbus 380 which can seat up to 800 passengers.  The renovation work will be completed in multiple phases over 38 months with final completion in 2010. While under construction, the Tom Bradley International Terminal will remain fully operational. 

During the TBIT project, the existing facility was gutted and given a complete interior and system renovation. The Clark team installed new architectural features, information technology systems, and efficient MEP systems. A new gate, constructed at the end of TBIT’s North Concourse, allowed the airport to accommodate the Airbus 380. The terminal’s new baggage handling system met the updated federal regulations and the automatic bag-checking system removed the need to porter luggage from the ticket counter.

The TBIT project team used collaboration, technology, and lean construction techniques to overcome major obstacles and meet the client’s schedule. 

The team also selected and installed the terminal’s new mechanical and electrical systems which perform more than 17.5 percent more efficiently than the old systems. As a result, the TBIT project achieved LEED Silver certification, becoming the first airport terminal renovation in the country to earn a LEED designation.

The team employed multi-dimensional BIM models to map existing conditions and coordinate new installations. Using BIM for the new baggage handling system and building systems designs allowed the project team to coordinate the new systems among themselves. The team also used laser surveying to coordinate the new installations with the existing building conditions.

Read More